VERSLAG GENT HAWKS vs OXACO

Beker van België

Gent Hawks – Oxaco BBC

Dinsdag 11/09/2018 – 20u15

Mooie affiche in de Tolhuis Sportarena, waar in de 2e ronde 2 titelpretendenten van Top Division 1 het tegen mekaar moesten opnemen om in de volgende ronde het recht te hebben tegen de Spirous uit Charleroi een thuiswedstrijd te kunnen spelen. Na het verlies van hun eerste competitiewedstrijd, zowel Gent op GemBo als Oxaco thuis tegen Antwerp Giants hadden de 2 ploegen iets recht te zetten. Beide coaches starten de wedstrijd met een zogenaamd “small ball” kwintet (zonder echte center-speler, wil dat zeggen). Bij Gent waren dat Laurent Lhote, Maxime Verspeeten, Robin Mestdagh (topscorer van Melco Ieper vorig seizoen), Joren Vermoesen en Gregory De Pooter, terwijl Oxaco de wedstrijd aanving met Nick Celis, Sam Van Hoey, Maarten Van Gelder, Marc De Meyer en Jonas Foerts. Deze laatste moest er voor zorgen, dat de linkshandige Robin Mestdagh zo weinig mogelijk aan het kanon kwam, terwijl Nick “playmaker” Laurent Lhote moest beletten een tiental assists uit te strooien aan zijn ploegmaats. Het eerste kwart was gelijk opgaand, maar zag al snel (na iets meer dan 4 minuten) Maarten Van Gelder naar de reeds overbevolkte gekwetstenboeg van TEAMGREEN trekkebenend afgevoerd worden door onze kinesist Stijn Van Herzeele. Bij een driepuntpoging landde hij op de voet van Laurent Lhote, die hiervoor wel met een fout bestraft werd, aangezien de scheidsrechter oordeelde dat hij zich voorwaarts bewoog en zo in de cilinder van Maarten kwam. Jens Hendrickx verving de onfortuinlijke Maarten en zette 2 van de 3 vrije worpen om. Weer vielen de driepuntshots niet, maar met drives en vrije worpen bleven de collegejongens aanklampen en eindigde het eerste kwart op een 19 – 18 stand. Het 2e kwart werden de bezoekers een aantal malen afgestraft door een gebrek aan effectieve communicatie op defensief vlak, zodat er vrije shots ontstonden zowel achter de driepuntlijn als onder de basket, maar die achterstand van 8 punten halfweg het 2e kwart, werd door de jongens van Coach Eddy Faus na een Time-Out nog voor de rust recht gezet, door een aangescherpte defensie en betere shot selectie. Gent scoorde nog maar 4 schamele punten op 5 minuten, ondanks zij een tijdje met hun dubbele torens Rik Van Den Berghe en Joost Brancart speelden. De drives van Nick, Jens en Jonas, die net zoals Mark wel een driepunter lukte, konden de jongens van Erik Rogiers niet stoppen en dus werd de ruststand 35 – 35 en het 2e kwart werd nipt door Oxaco met 16 – 17 gewonnen.

De tweede helft werd door #TEAMGREEN uitstekend ingezet en langzaam maar zeker werd er een kloofje uitgebouwd. De Gentse stroppen moesten achtervolgen, maar hadden het zeer moeilijk met de knappe verdediging van de collegejongens, waarvoor geen inspanning teveel was. Laurent Lhote maakte een aanvallende fout, zijn derde, op Mark en werd afgelost door vinnige Vinnie Haerbos, maar ook die kon samen met de andere invaller Brandon Freeman de sleutel niet vinden om de ijzersterke verdediging te ontwrichten. Iedereen, die bij de bezoekers van de bank kwam of het nu Brecht Iliaens, Greg Nau of andere Joppe Bouckaerts waren, zij vochten als leeuwen voor elke bal en wisten de “battle of the boards” in hun voordeel te beslechten. Het derde kwart eindigde zo op 11 – 22, met een 46 – 57 tussenstand als gevolg. In het 4e kwart werd de hoop van de thuisploeg na een driepunter van Robin Mestdagh direct gecounterd door weer enkele mooie drives van Nick en Sam, driepunters van Greg, Jonas en één vanop NBA-afstand van Jens en was het boeken toe. Zeker, nadat Rik Van Den Berghe nog een terechte vrijwillige fout kreeg aangesmeerd, nadat hij in een schijnbeweging van Nick trapte. Op het einde wisten de Gentenaars nog acht punten te scoren, mits elk een driepunter van Joren Vermoesen en Robin Mestdagh plus een lay-up van Maxime Verspeeten. Desondanks scoorde de thuisploeg weer maar 11 punten in het 4e kwart, waar de Xaverianen 15 punten tegenover stelden.

Eindstand: 57 – 72.

Gent Hawks:

Maxime Verspeeten: 5 p/1 reb/1 ass; Gregory Depooter: 6 p/3 reb/1 ass /1 TO; Rik Van Den Berghe: 3 reb/1 Bl; Joren Vermoesen: 18 p/6 reb/1 Bl/1 TO; Laurent l’Hote: 3 p/2 reb/2 ass/1 TO; Vinnie Haerbos: 1 TO; Sam Verstraete: DNP; Joeri Vermoesen: 10 p/1 reb/2 TO’s; Robin Mestdagh: 13p/8 reb/3 TO’s; Joost Brancart: 2 p/1 reb; Brandon Freeman: 1 reb/1 Bl; Stijn Stevens: DNP.

Stats: 12/32 2p 38%; 7/23 3p 33%; 12/15 vw 80%; 5 off reb; 21 def reb; 4 ass; 10 TO’s; 3 Bl; 20 PF’s

Oxaco BBC Boechout A:

Lukas Van den Bogaert: DNP ; Nick Celis: 19 p/7 reb/2 ass/1 st/1 TO/4 uitgelokte fouten; Jens Hendrickx: 9 p/2 reb/1 TO; Christopher Pegg: DNP – gekwetst; Jonas Foerts: 22 p/6 reb/1 st/2 TO’s/7 uitgelokte fouten; Bert Van Den Broeck: DNP – gekwetst; Maarten Van Gelder: 1 reb/1 ass/1 uitgelokte fout; Mark De Meyer: 4 p/4 reb/1 ass/4 uitgelokte fouten; Gregory Nau: 3 p/3 reb/1 st/1 uitgelokte fout; Joppe Bouckaert: 1 reb; Brecht Iliaens: 5 p/1 reb/1 st/2 TO’s/3 uitgelokte fouten; Piotr Piorkowski: DNP ; Sam Van Hoey: 10 p/5 reb/1 ass/ 1 TO.

Stats: 20/38 2p 52%; 6/19 3p 31%; 14/23 vw 60%; 8 off reb; 24 def reb;5 ass; 5 st; 10 TO’s; 1 Bl; 16 PF’s

Uw verslaggever in de sportarena Tolhuis, Gent

Attachment