Wedstrijdverslag Seniors A

Voorbeschouwing Top Division Men One 2021-2022

Eind september is het eindelijk zover. Dan worden de competities in Top Division opnieuw op gang geschoten. In Top Division Men One zijn we nog altijd op zoek naar een opvolger voor Oxaco BBC Boechout, de laatste officiële kampioen in seizoen 2018-2019.

De competitie in Top Division Men One gaat officieel van start op vrijdag 24 september, wat ons dus nog even tijd geeft om de ploegen van wat dichterbij te bekijken. Ook dit seizoen is Top Division Men One een overwegend Vlaamse competitie, met maar liefst twaalf Vlaamse clubs en twee Waalse clubs.

De vaste waarden Wie Top Division Men One al een aantal jaar volgt, stelt vast dat de top 6 van de rangschikking door de jaren heen vaak wordt bevolkt door dezelfde ploegen. Ploegen die al jaren meedraaien aan de top en die ook dit jaar weer grote slaagkansen hebben. We hebben het dan over SKT Ieper, Basics Melsele-Beveren, Ion Basket Waregem, Oxaco BBC Boechout, Gembo Borgerhout en Wanty Gent Hawks.

Basket SKT Ieper Basket SKT Ieper was veruit de meest dominante ploeg in het seizoen 2019-2020, toen ze slechts een paar wedstrijden verloren. De ploeg werd officieus tot kampioen uitgeroepen, maar wil het maar al te graag ook officieel waarmaken. De ploeg haalde versterking bij onze noorderburen, want met Tom Koopman (25) en Dyon Halman (26) werden twee stevige Nederlanders binnengehaald. Dat zal nodig zijn om het verlies van center Matthias Palinckx (naar Kangoeroes Mechelen) op te vangen. Daarnaast verheugen de Ieperlingen zich ook op de kwieke speelstijl van guard Lars De Lepeleire (ex-Waregem) en de terugkeer van jeugdproduct Alexander Schepens na een zware blessure. Met ook nog Robin Mestdagh, Kjell Devacht, Anton D'Herck, Thomas Mertens en de boomlange (2m12) Senegalees Malick Fall in de ploeg, mag Ieper alleszins opnieuw enige ambitie uitspreken.

Remant Basics Melsele-Beveren Basics Remant Melsele-Beveren wordt door een aantal coaches getipt als de mogelijke titelfavoriet dit seizoen en niet zonder reden. De Oost-Vlamingen stonden nog niet in de finale van de Play-Offs, dus misschien is dit wel hun jaar. 3x3-sensatie Thibaut Vervoort verliet de ploeg om zich uitsluitend toe te leggen op 3x3, maar hij werd vervangen door scherpschutter Anthony Chada. Met Daan Moens werd talent van Limburg United B gehaald, al vertrok de veelbelovende jeugdinternational Jo Van Buggenhout naar Guco Lier. Verder bleef de reeds sterke kern intact, met Jens Bouckaert, Geoffrey Hockins, Sam Hemeleers, Vincent Vanden Berghe, Mitchell Gorremans, Yarne Baetens en dubbele meter Leroy Anthonis.

ION Basket Waregem Samen met Gembo Borgerhout kan je Basket Waregem wel de ploeg van het laatste decennium in Top Division One noemen. Waregem stond liefst zes keer in de finale van TDM1 in de laatste 10 jaar. Vier keer werd de finale verloren (2012, 2015, 2017 en 2019) en tweemaal stonden de West-Vlamingen op het hoogste schavot (2014 & 2016). Wat de ploeg van komend seizoen betreft, moet Waregem het nu stellen zonder de ervaring van Brecht Guillemyn die naar Kortrijk trok. Daar tegenover staat de komst van Noah Gebbert (Gistel-Oostende) en Rens Van Ravensteijn (Oostkamp). De ploeg kan daarnaast rekenen op de vuurkracht van Robin Spaens, Arne Steinbach, Maxime Verspeeten, Lucien Sissoko, Tim Bruyneel, J'Nathan Bullock en Aaron Van Vooren.

Gembo Borgerhout Zoals hierboven net vermeld, mag ook Gembo Borgerhout de titel van 'de club van het decennium' in TDM1 claimen. Exact tien seizoenen geleden behaalde Gembo de eerste titel in Top Division Men One in 2012. Daarna volgden nog titels in 2013 en 2015. Met ook twee verloren finales in 2014 en 2018, stond Gembo 5 keer in de laatste 10 jaar in de finale, waarvan drie keer tegen Waregem. Gembo onderging in het tussenseizoen wel nogal wat veranderingen. De club nam afscheid van icoon Tomas Goethaert, die er van in de beginjaren bij was. Matthias Palinckx kwam aanvankelijk over van SKT Ieper, maar ging hij daarna in op een profcontract bij Kangoeroes Mechelen. Het trio Laurens Van Den Hemel-Bryan De Valck-Toon Verschueren stapte over naar de concurrenten van Oxaco Boechout. Thomas Hubert (Luik), François Diop en Tonio Caruso (Turnhout) zijn dan weer de aanwinsten van Gembo. Blijvers zijn Anthony Goetgeluck, Stig Rongé, Rafael Bogaerts, Nils Van Rompaey, Yordi Braet, Sam Renier, Yordi Spoelders en Arno Mollekens.

Oxaco BBC Boechout Oxaco Boechout is nog steeds de regerende officiële kampioen in Top Division Men One, toen het in 2019 de titel pakte. Van het Oxaco van toen zijn o.a. Christopher Pegg, Jonas Foerts en Maarten Van Gelder er niet meer bij, dus over dezelfde ploeg spreken, kan zeker niet meer. Nick Celis is nog steeds de draaischijf van de ploeg, maar legt zich vandaag de dag helemaal toe op 3x3 basketbal. Het trio Laurens Van Den Hemel-Bryan De Valck-Toon Verschueren kwam zoals vermeld over van Gembo Borgerhout. Aanwinst van vorig seizoen, Vincent Peeters, stapte over naar Kontich. Voorts werd met Jonas Verlinden nog een extra kracht op de guard-positie gehaald. Andere sleutelspelers zoals Sam Van Hoey, Mark De Meyer en Bert Van De Broek zijn gebleven. Aangevuld met jonge talenten als Alexander Gomes, Dennis Verlinden, Vince Van Cleemput en Joppe Bouckaert moet Oxaco ook dit seizoen bovenaan zijn plaatsje vinden.

Wanty Gent Hawks Ook Wanty Gent Hawks, de kampioen van 2017, voerde in het lange tussenseizoen wat veranderingen door. Zo werd de ploeg gevoelig verjongd, door het vertrek van ervaren spelers als Laurent Lhote (Oostkamp) en Gregory De Pooter (Kontich). Guard Stijn Stevens zocht ook andere oorden op, maar het drietal werd wel waardig vervangen. Zo haalde Gent de boomlange Gilles Dierickx (2m13) van de Franse derde klasse terug naar zijn thuisstad. Olivier Maes maakte de omgekeerde beweging van Lhote en trekt dus naar Gent Hawks. Tot slot versterkt ook Sami Demirtas (ex-Charleroi & Gistel-Oostende) de ploeg. De andere kernspelers zijn Joeri en Joren Vermoesen, Gillis Mestdag, Boris Penninck, Janik Van Impe, Giel Vanthournout en Sam Verstraete.

De outsiders LDP Donza LDP Donza speelde in 2019-2020 voor het eerst als fusieclub in Top Division One en deed dat meer dan behoorlijk. Zo lagen de Oost-Vlamingen namelijk op koers voor de Play-Offplaatsen; tot het seizoen vroegtijdig werd stilgelegd. Donza voerde in de voorbije seizoen niet veel veranderingen door. In vergelijking met vorig seizoen treedt LDP Donza zelfs met volledig dezelfde ploeg aan. Toen waren Kristof Ongenaet, Joao-Pedro De Decker en Thomas Van Hille de nieuwkomers. Daarnaast doet de fusiclub nog een beroep op Simon Gesquiere, Landon Unruh, Niels Lataire, Tim Van Erum, Jeroen Vanneste, Simon De Bruyne, Rik Van Den Berghe, Sil Hauman en Janis Ramma.

Royal IV Brussels Ook Royal IV Brussels draait ondertussen al een aantal jaar mee in TDM1. De club kon nog niet echt doorbreken in de Play-Offs, maar heeft wel steevast een patent op een plaats ergens tussen 6 en 10. Vooral thuis maken de Brusselaars er een heksenketel van, waardoor je niet gemakkelijk gaat winnen bij Royal IV. Verloren zoon Thomas Creppy komt na rondzwervingen in Frankrijk opnieuw thuis bij Royal IV. Daarnaast werden ook Jonathan Kabangu (Woluwe) en Estime Vangu (Okapi Aalst B) aangetrokken. Blijvers bij Royal IV zijn Christopher De Medina, Faycal Laït, Fayssal El Mahsini, Amaury Marion, Alex Tuluka, Isaac Bonsenge en Jean-Patrick Nyamsi.

Croonen Lommel Ook Croonen Lommel is een club die jaarlijks mee de strijd voert om een Play-off plaats. Lommel wordt bevolkt door heel wat spelers die in een recent verleden nog aan de slag waren bij Cuva Houthalen, verliezend finalist in 2016. Ook Lommel voerde geen wijzigingen door in vergelijking met vorig seizoen. Toen kwam de ervaren Chiel Koonings over van Hubo Limburg United B, om zijn ex-ploegmaten bij Lommel terug te vinden. Sterkhouders Bart Maesen, Toon Ceyssens en Wietse Jacobs zijn ook nog steeds van de partij. Verder bestaat de ploeg nog uit Jason Vanderheyden, Matts De Keuster, Bram Schelkens, Enrico Montanari, Toon Wesenbeek, Donovan Van Wijngaarden en Stef Ceyssens.

BC Guco Lier Guco Lier was de andere nieuwkomer in seizoen 2019-2020 en ook de Antwerpenaren kwamen erg sterk voor de dag in hun eerste seizoen in TDM1. De voornaamste reden hiervoor was wellicht de bijdrage van Niels Van Den Eynde, de youngster die gemiddeld meer dan 20 punten scoorde en zo ook een transfer naar Telenet Antwerp Giants versierde. Onder leiding van coach Steve Ibens zal Guco ook dit seizoen opnieuw een ploeg zijn om rekening mee te houden. De ploeg teert op een mix van jonge talenten en ervaren spelers. Zo spelen Jo Van Buggenhout, Joppe Mennes en Milan De Clercq met een dubbele licentie ook bij Kangoeroes Mechelen. Ook de jonge Mathijs Van Den Eynde en Cas Van Oosterwyck zullen volop hun kans krijgen dit seizoen. Daarnaast kan Guco rekenen op de ervaring van Dries Bogaerts, Matthias en Simon Van Den Bogaert en Anthony Mariën. Ook Brecht Illiaens, Vincent Benoy en Sam Dewit komen dit seizoen voor Lier uit.

De jeugdopleidingen Twee clubs uit de BNXT League hebben ook een ploeg in Top Division Men One, waar voornamelijk jeugdspelers actief zijn. Die jeugdspelers worden zo goed mogelijk klaargestoomd voor onze hoogste basketbalcompetitie.

Hubo Limburg United B De eerste van twee jeugdopleidingsploegen is de B-ploeg van Hubo Limburg United, die het verre van slecht deed in TDM1 de voorbije jaren. Topschutter van vorig seizoen, Daan Moens, werd weggeplukt door Basics Melsele-Beveren. Hubo B pakte dan wel weer uit met de transfer van Joris Fauconnier, die rechtstreeks van Stella Artois Leuven Bears overkomt. Ook Cédric Blanchart (Vilvoorde) is nieuw in de ploeg. Verder zullen de jeugdspelers van Limburg United opnieuw volop aan de bak komen bij de B-ploeg. Spelers waar de ploeg een beroep op zal doen, zijn o.a. Ferre Vanderhoydonck, Matthias Bovy, Jarne Lesuisse, Yannick Ravert, Wout Leemans, Frits Hermanse en Marten Ceyssens.

Spirou Basket Charleroi B De tweede B-ploeg is die van Spirou Charleroi, waar in de laatste jaren ook een aantal spelers doorstroomden naar de A-ploeg. Denk maar aan Marlon Makwa, Noah Fogang en Ivo De Vreede. Ook hier zal het van week tot week afhangen wie de B-ploeg van Spirou zal opstellen. Mogelijke spelers zijn alleszins Milan Samardzic, Noah Zappulla, Allen Mukeba, Moussa Noterman, Hugo Mattioli, Ezechiel Mavinga en Noah Dechamps.

De 'nieuwkomers' De laatste twee ploegen zijn de zogeheten 'nieuwkomers' in Top Division Men One. Kortrijk Spurs en Kontich Wolves speelden vorig seizoen allebei slechts een paar wedstrijden in TDM1, vooraleer de competitie werd stopgezet, waardoor we ze dus nog relatieve nieuwkomers kunnen noemen.

Kortrijk Spurs De Kortrijk Spurs staken hun ambities in het tussenseizoen niet onder stoelen of banken. Als grootste club van Vlaanderen met grote toekomstplannen, werden deze zomer een aantal spraakmakende transfers gerealiseerd. De meest spraakmakende was misschien wel die van Sander Van Caeneghem. De center werd bij Belfius Mons-Hainaut gehaald. Daarnaast legde Kortrijk nog twee profspelers vast: Sade Abed Hussein kwam over van Franse tweedeklasser Poitiers. Alex Laurent is dan weer Luxemburgs international en hij kwam over van Klosterneuburg in Oostenrijk. Tot slot werd ook de ervaren Brecht Guillemyn van Waregem gehaald. Met Stan en Robbe Naudts, Jerome Vandenberghe en Mathieu Bergen beschikt Kortrijk over een heel ervaren team. Mathieu Coucke en Donovan Walasiak vervolledigen de ploeg met wat jeugdig enthousiasme.

De andere 'nieuwkomer' Insurea Kontich Wolves is alvast ook een ploeg om naar uit te kijken. De Antwerpenaren kunnen rekenen op heel wat spelers met een pak ervaring in Top Division Men One. Zo heb je bijvoorbeeld Eli Van Aken en Anthony Vermeersch die jarenlang het mooie weer maakten bij Gembo Borgerhout. Ook Philippe Peeters heeft een verleden bij Gembo. Nieuwkomer bij de ploeg is Gregory De Pooter, die al heel wat jaren bij Gent Hawks en Brussels op de teller heeft staan. Met Vincent Peeters (Oxaco) heeft Kontich nog een mooie versterking beet. Verder wordt de ploeg vervolledigd door Laurens Spillemaeckers, Sam Caron, Mathijs Gijbels, Gunnar De Lepeleire en Jason Mommaerts.

BRON: BASKETBAL VLAANDEREN

zo 12/09 11u43, door Basketbal Vlaanderen

Oxaco BBC Alle rechten voorbehouden.