Oxaco BBC – Spirou Charleroi II

Zaterdag 14/10/2017 – 8u30

Nadat we op 27 september bijna het grote Spirou Charleroi in de achtste finale van de Beker van België hadden geklopt, dienden we nu aan te treden tegen de tweede ploeg van Spirou. Een verzameling beloftevolle spelers, waarvan er een vijftal regelmatig ook mogen opdraven met de eerste ploeg. Bovendien zijn enkelen onder hun ook de sterkhouders van onze Belgische Nationale jeugdploegen. Een taak dus, die de thuisploeg zeker niet mocht onderschatten. Bovendien hadden zij ook deze week voor de Beker van België gespeeld tegen de pros van Telenet Antwerp Giants en daar drie en een half “quarters” de sinjoren ook het vuur aan de schenen gelegd. Dit werd duidelijk dus een topwedstrijd en zij die wonnen bleven mee bovenaan in Top Division 1.

De start was verschroeiend langs beide zijden en er werd amper gemist. Sigfredo Casero (26p – 14 voor rust en 8 op 8 vrijworpen/3ass/2reb/2st en maar liefst 8 uitgelokte fouten) nam tijdens het eerste kwart zijn ploeg op sleeptouw, tot hij zijn 2e fout beging. Nick Celis (11p/7 ass/4reb en 4 uitgelokte fouten) hoorde iets voordien zijn 2e fout (aanvallend tegen zijn waakhond Yannick Diop 4p/2reb) tegen hem blazen, zodat hij ook op de bank kon gaan plaats nemen. Bert Van den Broeck (14p/10reb/1ass) zorgde er samen met Maarten Van Gelder (6p/3reb/3ass/2st) samen met het goed ingevallen trio Jens Hendrickx (8p/4r/2ass), Greg Nau (5p/2reb/1st) en Dieter De Hoon (4p) voor, dat #Teamgreen de koord hield tot de rust (51 – 44), ondanks een “drivende” William Robeyns (22p waarvan 15 in het 2e kwart).

In het 3e kwart hielden we deze voorsprong min of meer intact tot aan minuut 25 (58 – 53), dankzij Christopher Pegg (16p/3reb/2ass/1st) en Sam Van Hoey (11p/2reb/1ass/1st en 4 uitgelokte fouten), maar daarna namen Sami Demirtas (6p/5reb/5ass/1st), Rochdi Benzoulen (6p/4reb/1ass en 4 uitgelokte fouten) en Raphaël Morini (9p/2reb) het heft in handen (67 – 70) einde 3e kwart. Weeral kende Sneppenbos een thriller van formaat, getuige het aantal keren, dat de beide ploegen of gelijk kwamen (7x) of op voorsprong stonden (11x). Na minder dan 4 minuten, hoorde Pegg al zijn 4e en 5e fout tegen zich blazen en kon definitief de bank opzoeken. Zijn ploegmaats lieten echter niet begaan en knokten zich enkele malen terug op een gelijke stand met vooral Mark De Meyer (17p aan 70%/2reb/1st/1bl) aan het kanon, maar het was weeral die dekselse Sigfredo Casero, die met splijtende drives uitpakte, waardoor hij of scoorde of naar de vrijworplijn mocht en aangezien hij daar niet miste, geraakten we er maar niet over. De drives van Nick, Sam, Mark of Jens leiden daarentegen maar zelden tot vrijworpen (15 in het totaal voor Oxaco – 28 voor Charleroi & 27 fouten voor de thuisploeg en 18 voor de bezoekers). Dit ondanks de bezoekende coach Frederic Wilmot Benjamin Blaise (3p/2reb/1st) het veld opstuurde met als voornamelijk doel Nick Celis te beletten zijn gebruikelijk spel te ontwikkelen. Onze gemiste pogingen kwamen bovendien bijna steeds in de handen terecht van Clement Goffin (6p/9reb/1ass/1st). Op ongeveer 6 seconden van het einde maakt Nick Celis nog eens gelijk (92 – 92) en is de algemene verwachting, dat we afstevenen op verlengingen. De voormalige MVP van de Bosnische Liga en stretch-4 spelers Haris Delalic (11p waarvan 10 na de rust/3reb en 6 uitgelokte fouten) denkt daar echter anders over en ziet zijn driepunter vanop NBA-afstand, door het netje ploffen. Nog 2,6 seconden en Coach Raf Vervoort roept nog een laatste maal zijn jongens samen en tekent een play out, die tot de gelijke stand moet

leiden, mits een gemaakte driepunter. Het shot van Jens Hendrickx mist echter doel en zo gaan de Karolingers met de winst en de gedeelde eerste plaats met Waregem aan de haal.

Oxaco dient nu tevreden te zijn met de gedeelde 5e plaats samen met Gembo en juist achter Soba. Hoewel zij allen 2 wedstrijden verloren hebben, staat Soba 3e, omdat zij één wedstrijd meer hebben gespeeld en gewonnen.

Uw verslaggever op Sneppenbo